Tüzük

TÜM İZCİLİK VE GENÇLİK KONFEDERASYONU
TÜZÜĞÜ
20.05.2022

Konfederasyonun adı, merkezi ve temsilcilik açılması
Madde 1- Konfederasyonun adı “Tüm İzcilik ve Gençlik Konfederasyonu”, kısa adı “TİGKON”, genel merkezi Ankara’dır. Konfederasyon; yurt içinde ve yurt dışında temsilcilik açabilir. 

Federasyonun temsilcilik açabilmesi
Madde 2- Konfederasyon; yurt içinde ve yurt dışında faaliyetlerini yürütmek amacıyla temsilcilik açabilir.
Temsilciliğin adresi, yönetim kurulunca görevlendirilen kişi tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir, giderleri konfederasyon bütçesinden ödenir. Temsilcilik, genel kurulda temsil edilmez.

Konfederasyonun renkleri, arması ve anlamı
Madde 3- Tüm izcilik ve gençlik konfederasyonunun ana renkleri; mavi, kırmızı ve beyazdır. Arması (logosu), yürürlükteki mevzuatlara uygun olarak kullanılır. Logo, kiremit kırmızısı Arsuz izci çiçeği ile üç yapraklı yeşil yoncanın birleşik kompozisyonundan oluşur. Arsuz izci çiçeğinin üç yaprağı ile üç yapraklı yoncanın her biri izciliğin temel prensiplerini simgeler. Logonun etrafında “Tüm İzcilik ve Gençlik Konfederasyonu 2022” yazısı bulunur. Arma; üçgen, kare veya daire içinde olabileceği gibi, flamalarda serbest zeminde de kullanılabilir.
   
Konfederasyon amacı
Madde 4- Kuruluş amaçları benzer olan federasyonları bir çatı altında toplayarak; izcilik ve gençlik eğitimine katkı sağlamak, izcilik ve gençlik faaliyetleri yoluyla çocukların, gençlerin ve engelli bireylerin gelişmesi, güçlenmesi, sosyal ve kültürel hayata katılmaları için çalışmalar yapmak, dayanışma halinde olmak için kurulan Tüm İzcilik ve Gençlik Konfederasyonu:
a)Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerini ve ilkelerini koruyan, Anayasa’nın 4’üncü maddesine inanan ve savunan,  izciliğin evrensel değeri olan; izci andına, izci türesine, temel prensiplerine uygun davranan, insanların düşünce ve inanç tarzına saygılı çocuk ve gençlerin yetiştirilmesini, 
           b) İzciliğin; iyi vatandaşlar yetiştirerek ulusal, iyi insanlar yetiştirerek uluslararası bir çalışma olduğu temel
görüşü nedeniyle; bu alanda ortak çalışmalar yaparak, ulusal ve uluslararası düzeyde izcilik ve gençlik etkinliklerinde bulunmayı,  izciliğin ülkemizde ve dünyada tanıtılmasını ve geliştirilmesini, 
c) İzcilik ve gençlik federasyonları arasında işbirliği, dayanışmayı sağlamayı, mevcut veya oluşabilecek sorunlara ortak çözümler üretmek için ortak dil birliğini sağlamayı,
ç) Bireye yönelik, sağlıklı düşünen, sağlıklı yaşayan ve yaşadıkları çevreyi koruyan ve geliştiren programları ile izcilik düşünce sistemini yaygınlaştırmayı, 
d) İzcilik ve gençlik faaliyetleri yoluyla çocukların, gençlerin, engelli bireylerin gelişimi için;  bireyi geliştirici, güçlendirici ve insanlığın ortak değeri olan tarih, kültür, eğitim, sanat, sağlık, doğa, çevre, orman, su kaynakları, ekolojik yaşam alanlarının korunması ve sürdürülebilir bir yaşam için yerel, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla sorunların çözümüne yönelik çalışmalar yapmayı, amaç edinmiştir.

Konfederasyonun amacının gerçekleşmesi için yapılacak çalışmalar
Madde 5- a) İzcilik ve gençlik faaliyetlerinde bulunmak için ulusal ve uluslararası izcilik ve gençlik teşkilatına üye olabilir, kooperatif, vakıf kurabilir, sivil toplum kuruluşlarıyla platformlar oluşturabilir.  
b) Çocukların, gençlerin yetişmesinde, gönüllü katkısının sağlanmasını, organize edilmesini bir dünya hareketi olan izciliğin tanıtılmasını, evrensel kurallara uyulmasını, birlikte hareket edilmesini teşvik eder.
c) İzci ve gençlik liderlerinin, eğitim çalışmaları için ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği yaparak; kurslar, seminerler, konferanslar, paneller, söyleşiler ile gönüllülere destek programları hazırlar. 
ç) İzcilik ve gençlik etkinliklerine; çocukların, gençlerin, katılmaları için tanıtım çalışmalarını organize eder, doküman ve yayınları temin etmek için dokümantasyon merkezi oluşturur.
d) Çalışmalarını duyurmak için gazete, dergi, kitap, benzer yayınları çoğaltır, üyelerine dağıtır,  çalışma ve bilgilendirme bültenleri çıkartır, dergilere, radyo, televizyon programlarına, web sitelerine materyal desteği sağlar, medya yoluyla üyelerini ve kamuoyunu bilgilendirir.
e) İzcilik ve gençlikle ilgili; bakanlıklar, genel müdürlükler, üniversiteler, yerel yönetimler, diğer kamu ve  özel kuruluşlar ve diğer izcilik, gençlik federasyonları, dernek ve üst kuruluşlarla, ortak  çalışmalar yapar.
f) Federasyonların, derneklerin kaynak ve güçlerini birleştirerek; taşınmazlar alır, iktisadi, ticari ve sanayii işletmeler kurar, kamp yeri,  izci evleri, sosyal, kültürel tesisler açar, işletir, kiralar, kiraya verebilir.

g) Federasyonlarla ortak kamplar, kurslar yapar, insani ilişkilerin gelişmesi için liderler arası yemekli toplantılar, geziler, sportif aktivite, tiyatro, sergi, kermes vb. faaliyetleri organize eder.
ğ) 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, kamu kurum, kuruluşları ile görev alanları içinde ortak projeler yapabilir.
h) Doğal afet, ölüm, hastalık, düğün, nişan, bayram, festival, benzeri durumlarda, geleneksel törenler yapılarak üyeler arasında her türlü toplumsal, sosyal ve kültürel dayanışmaları sağlar. 
ı) Mevzuatlara uygun yurt içinden ve yurt dışından bağış kabul eder, benzer amaçlı dernek, federasyon, konfederasyonlar ile mesleki kuruluşlardan maddi yardım alır veya yardımda bulunabilir.
i) Ulusal ve uluslararası izcilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için projeler hazırlanması ve uygulanması için çalışır,  beklenmedik afetler için yardımcı afet acil birliği kurabilir.

Konfederasyonun faaliyetleri ve eğitim alanları 
Madde 6- Konfederasyon amacının gerçekleşmesi için çocuklar, gençler, yetişkinler ve engelliler (dezavantajlılar) için evrensel değerler ışığında yurt içinde ve yurt dışında faaliyet yaptığı alanlardır.
a) Federasyon eğitim alanları:
1- İzcilik eğitim alanı,
2- Gençlik eğitim alanı,
3- Engelliler eğitim alanı,
b) Konfederasyon faaliyetlerine: Yetişkinler kendi istekleriyle, 18 yaşından küçükler veli veya vasilerinin verecekleri izin belgeleriyle, engelliler ise anne-baba veya özel olarak tanımlanan yardımcı kişilerle katılırlar.

Konfederasyon üyeliği
Madde 7- a) Asıl üyelik: Konfederasyona üye federasyonlar ve genel merkez üyeleri asıl üye kabul edilirler. Asıl üyeler aylık veya yıllık aidatlarını öderler, seçme ve seçilme haklarını kullanırlar, faaliyetlere katılırlar.
b) Onursal üyelik: Başizcilik yapanlar, ilk izci liderlik sertifikasını aldıktan sonra izciliğe düzenli 50 yıl hizmet etmiş olanlar ve izcilik yararına üstün hizmetlerde bulunanlardan; federasyon yönetim kurullarının önerisi ve genel kurulların kararıyla Onursal üyeliği kabul edilenler, Konfederasyon yönetim kuruluna bildirilmeleri halinde yönetim kurulunca ismi bildirilenlerin Onursal üyeliklerini onaylar. Onursal üyeler gönüllü olarak görev alırlar, genel kurula katılırlar, oy kullanamazlar, zorunlu organlara seçilemezler.

Üyelik işleri ve üyelik hakkı
Madde 8- a) Üyelik işleri: Konfederasyonun amaç ve ilkelerini benimseyen bu doğrultuda çalışmayı kabul eden ve mevzuata uygun koşulları taşıyan izcilik, doğa sporları, gençlik ve çevre federasyonları, başka konfederasyonlara üye olsalar bile yazılı talepleri üzerine yönetim kurulu kararı ile üyeliğe kabul edilebilirler. Başvurular yönetim kurulunca 30 gün içinde karara bağlanır, sonuç yazılı olarak ilgili federasyona bildirilir. 
b) Üyelik hakları: 
1- Genel kurulda federasyonlar; üye sayılarının %10 ‘u oranında seçilmiş delegelerle temsil edilirler. 
2- Federasyonlar delegelerini, genel kurullarında asıl ve yedek üye olarak seçerler. 
3- Artan sayı tam sayının en az yarısı ise bu sayı tam sayıya tamamlanır.
4- Yönetim kurulları kararı ile delege belirlenemez.
6- Delegeler, yeni delegeler seçilene kadar delegelik haklarını korurlar.  
7- Herhangi bir nedenle delegeliklerde boşalma olduğu takdirde, yerine yedekler sırası ile çağırılır. 

Üyelikten çıkma ve çıkarılma
Madde 9- a) Üyelikten çıkma:
1- Konfederasyona üye federasyon, yazılı olarak başvurması halinde üyelikten çıkma hakkına sahiptir.
2- Federasyonun üyelikten çıkma talebi yazısının, konfederasyon yönetim kuruluna ulaşması halinde çıkış işlemleri yapılır. 
3- Üyelikten ayrılma işlemi, yasal olarak üye federasyonun varsa yasal borçlarını sona erdirmez.
b) Üyelikten çıkarılma:
1- Konfederasyon tüzüğüne ve mevzuatlara aykırı davranmak, verilen görevlerden kaçınmak.
2- Konfederasyonca alınan kararlara uymamak, yazılı uyarılara rağmen üyelik aidatlarını ödememek. 
3- Disiplin Kurulu kararı ile üyelikten çıkarılma cezası almış olmak, üyelik şartlarını kaybetmiş olmak.
4- Üyelikten çıkan veya çıkarılanlar, konfederasyondan hak talep edemezler.

Konfederasyon organları
Madde 10- a) Genel Kurul
b) Yönetim Kurulu
c) Denetim Kurulu
d) Disiplin Kurulu

Konfederasyon genel kurulu
Madde 11- a) Genel kurul: Konfederasyon organlarında bulunan asıl üyeler ile federasyonların genel kurullarında seçilen delegelerden oluşur. Genel kurul tüzükte belirlenen zamanlarda olağan; yönetim ve denetim kurullarının talepleri ile üyelerin 1/5’nin yazılı isteği üzerine 30 gün içinde olağanüstü toplanır.
b) Genel kurulun toplanması:
1- Genel kurul 3 yılda bir Mayıs ayında toplanır ve konfederasyonun en yetkili karar organıdır. 
2- Genel kurula delegeler kimliklerini göstererek ve listedeki isimlerinin karşısını imzalayarak katılabilirler. 
3- Konfederasyon genel kurul toplantıları, ilanda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır.
4- Genel kurulda, yalnızca gündemde yer alan maddeler görüşülür, ancak toplantıda hazır bulunan delegelerin onda biri tarafından görüşülmesi yazılı olarak istenen konuların gündeme alınması zorunludur
5-  Genel kurul, delegelerin salt çoğunluğu ile toplanır, toplantıya katılanlar bir tutanakla tespit edilir. 
6- Toplantı yeter sayısının sağlanamaması durumunda, tutanakla tespit edilir ve yönetim kurulu tarafından açıklanır.
7- İkinci toplantı en az bir hafta sonra aynı gündemle aynı yerde yapılır, bu toplantıda çoğunluk aranmaz, ancak katılan delege sayısı asıl yönetim organlarının üye tam sayısının iki katından az olamaz. 
c) Divan kurulunun ve sandık kurulunun oluşumu ve görevleri: 
1-Genel kurul yeter sayısına ulaşılması halinde yönetim kurulu veya delegelerin önerdiği isimler arasından
Divan başkanı,  başkan yardımcısı ve yazman üyeler toplantıya katılan delegeler tarafından açık oyla seçilirler.
2- Yönetim Kurulu tarafından genel kurul evrakları seçilen Divan başkanına verilir.
3- Toplantıyı Divan başkanı gündem doğrultunda yönetir ve güvenliğinden sorumludur.
4- Divan başkanı, sandık kurulunu toplantıya katılan delegeler içinden açık oyla seçer. 
5- Genel kurul tutanak ve belgeleri, Divan başkanı tarafından bir tutanakla mevcut başkanına teslim edilir. 
6- Genel kurul öncesi yönetim kurulu başkanı bu belgelerin korunmasından ve yeni seçilen yönetim kuruluna yedi gün içinde imza karşılığında teslim etmekten sorumludur.
ç) Genel kurul çağrı usulü:
1- Konfederasyon genel kurul hazırlık çalışmalarına, yönetim kurulunun kuracağı bir komisyon seçimden önce başlar ve yapılan çalışmalar tutanakla tespit edilir. 
2- Konfederasyonun genel kurul tarihinden en az otuz gün önce, Federasyon yönetim kurulları genel kurullarında seçilen delegelerin isimlerini içeren genel kurul tutanaklarını konfederasyon merkezine gönderir.
3- Yönetim Kurulu, konfederasyon tüzüğüne göre federasyonlar tarafından gönderilen delege listelerinden, genel kurula katılma hakkı bulunan delegelerin isim listesini düzenler.
4- Konfederasyon, genel kurula katılma hakkı bulunan üyeleri; en az on beş gün önceden günü, saati, yeri, gündemi belli olan çağrıyı web sayfasından, yazılı, e-posta veya belirlenen iletişim yollarıyla toplantıya çağırır.
5- Genel kurullara ilişkin duyurular, diğer bilgiler, Konfederasyon tarafından delegelerin bağlı oldukları federasyonlara da gönderilir. Federasyonlar bu bilgi ve belgelerin delegelere ulaştırılmasından sorumludur.
d) Genel kurulda oy kullanma usulü:
1-Konfederasyon organlarının seçimi için yapılacak oylamalarda, delegeler Divan kuruluna kimliklerini göstererek genel kurul listesindeki isimlerinin karşısını imzalayarak oy kullanırlar.
3-Genel kurulda açık oylamada, Divan kurulu başkanının belirteceği yöntem uygulanır.
4-Yönetim, denetim, disiplin kurulu seçimleri gizli oy açık tasnif yöntemiyle sandık kurulunca yapılır.
5- Genel kurulda her delege oy hakkını şahsen kullanır, onursal üyeler genel kurulda oy kullanamazlar.  
e) Genel kurulun toplanamaması: 
1- Genel kurul, çoğunluğun sağlanamaması sebebi dışında bir nedenle geri bırakılırsa, bu durum geri bırakma sebebi belirtilmek suretiyle, ilk çağrıdaki gibi yeniden çağrı yapılarak genel kurul yapılır.  
2- Genel kurul toplantısının geri bırakma tarihinden itibaren en geç altı ay içinde yapılması zorunludur.
3- Genel kurul toplantıya çağrılmazsa; başvuru üzerine sulh hukuk hâkimliğinin vereceği karar uygulanır.
f) Toplantısız veya çağrısız yapılan toplantılar ve alınan kararlar: Konfederasyon üyelerinin tamamının bu tüzükte yazılı çağrı usulüne uymaksızın bir araya gelerek aldığı kararlar geçerli olup, alınan karar metni üyeler tarafından imzalanır. Bu kararlar genel kurul kararı gibi uygulanır, ancak bu toplantı genel kurul yerine geçmez. 

Genel kurulun görev ve yetkileri
Madde 12- a) Konfederasyon organlarını seçer, tüzük değişikliği ile konfederasyonun fesih kararını alır.
b) Yönetim, denetim, disiplin kurulları raporlarını görüşür ve yönetim kurullarının ibra edilmesini sağlar.
c) Yönetim kurulunca hazırlanan bütçeyi görüşür, bütçeyi aynen veya değiştirerek kabul eder.
ç) Konfederasyon için gerekli olan taşınmaz malların alınması, kiralanması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda yönetim kuruluna yetki verir.
d) Konfederasyonun yurt içinde, yurt dışında;  vakıf, kooperatif vb. kuruluş kurması veya kurulu bir üst kuruluşa üye olması veya üyelikten ayrılma için yeni yönetim kuruluna yetki verir.
e) Konfederasyon yönetim kurullarının kamu görevlisi olmayan başkan ve üyelerine verilecek ücretle ilgili her türlü ödenek, yolluk ve tazminatların miktarlarını tespit eder.
f) Yönetim kurulunun önerilerini inceler, tüzüğe bağlı hazırladığı iç tüzük veya talimatları onaylar.
g) Genel kurulca yapılması belirtilen veya belirtilmeyen diğer görevleri yerine getirerek karara bağlar.
ğ)  Konfederasyonun diğer organlarını denetleyerek, gerek görmesi halinde görevlileri görevden alır.
h) Konfederasyon üyeliğinden çıkartılan federasyonlar ile konfederasyon organlarında görevli olanların
itirazlarını görüşerek; federasyonun üyeliğinin devamı veya üyelikten çıkarılması ve konfederasyon organlarında görevli olanların itirazları hakkındaki son kararı verir.

Yönetim kurulunun oluşumu, görev ve yetkileri
Madde 13- a) Yönetim kurulu: 
1-Genel kurul tarafından 3 yıllık dönem için 13 asıl, 13 yedek üye olarak seçilir. 
2-Yönetim kurulu ilk üç iş gününde en yaşlı üyenin başkanlığında toplanarak, görev dağılımı yapar. 
3-Yönetim kurulu salt çoğunlukla toplanır, kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
4- Yönetim kurulu asıl üyeliğinden ayrılanın yerine oy sırasına göre yedek üyeye çağrı yapılır.
b) Yönetim kurulunun görev ve yetkileri:
1- Konfederasyonun temsili ile genel kurul kararlarına, mevzuatlara uygun kararlar almak ve uygulamak.
2- Gelir, gider işlemleri yapmak ve gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak genel kurula sunmak.
3- Yılsonu faaliyet ve işletme hesabı tablosu veya bilançosunu hazırlamak; çalışma programının, bütçenin
uygulanmasını sağlamak; her türlü ayni ve nakdi bağışın kabul edilmesine karar vermek.
5- Genel kurul yetkisiyle vakıf, kooperatif kurmak veya kurulu olana üye olmak veya üyelikten çıkmak.
6- Genel kurul yetkisiyle taşınır veya taşınmazlar almak, satmak; inşa ettirmek, kiralamak, kiraya vermek. 
7- Konfederasyona üye alınması, üyelikten çıkarılma, temsilcilik açma kararını almak ve temsilci atamak.
8- Kamp, kurs, gezi, izcilik terminolojisi, çalışma birimleri, il temsilcileri, üniforma, izcilik teçhizatları vb.
iç tüzük ve talimatları çıkarmak, genel kurulun onayına sunmak.
9- Genel kurulun tavsiyesine uyarak; Danışma, Onur ve Program Eğitim kurullarının seçimini yapmak.

Yönetim kurulu üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları
Madde 14- a) Genel başkan: Konfederasyonun tüzel kişiliğini yönetim kurulu adına temsil eder. Yönetim kurulu toplantılarına başkanlık eder, konfederasyonun genel politikalarını anlatmak amacıyla sözlü ve yazılı demeçler verir. Konfederasyonun amacının gerçekleştirilmesi için yönetim kurulu üyelerinin, üye federasyonların, eğitim birimlerinin, kurullarının, temsilciliklerin, çalışmalarını ve yapılan faaliyetleri takip eder.
b) Genel başkan vekili: Genel başkana vekâlet eder, yapılacak hizmet ve faaliyetlerde ilgili federasyonlar, kurul sekreterleri, eğitim kurulları ve çalışma birimlerinin koordinasyonunu sağlar. Ulusal ve uluslararası izcilik gelişmelerini takip eder ve yönetim kurulunu bilgilendirir. 
c) Genel başkan vekili Genel başkana vekâlet eder, Konfederasyon kız izciliğinin, ulusal ve uluslararası düzeyde gelişmesinden; resmi ve özel kurumların bünyelerinde izci ünitelerin kurulmasından, kız izciliğin sorunlarıyla ilgili raporun hazırlanmasından, Konfederasyonun engellilerle ilgili faaliyetlerinin düzenli yapılmasından ve koordinasyonundan bu alanda projeler hazırlanmasından ve uygulanmasından sorumludur. 
ç) Genel başkan vekili Genel başkana vekâlet eder, Konfederasyon erkek izciliğinin ulusal ve uluslararası düzeyde gelişmesinden; resmi ve özel kurumların bünyelerinde izci ünitelerin kurulması ve bu konuda ünitelere rehberlik edecek yazılı, görsel çalışmaların yapılmasından, Konfederasyonun gençlik faaliyetlerinin düzenli yapılmasından ve koordinasyonundan bu konularda projelerin üretilmesinden ve uygulanmasından sorumludur.
d) Genel sekreter: Konfederasyonun sekretaryasının, arşivinin, dosyalarının düzenli tutulmasından, toplantıların hazırlanmasından, alınan kararların karar defterine yazılmasından, dernek, federasyon ve diğer kuruluşlarla olan ilişkilerin yürütülmesinden, üye federasyonların, kurul üyelerinin, çalışma birimlerinin önerilerini alarak, yıllık çalışma programının hazırlanmasından, yönetim kuruluna sunulmasından, tüm faaliyetlerin idari, mali, haberleşme, ulaşım, güvenlik, barınma, beslenme ve teknik hizmetlerinden sorumludur.  
e) Mali işler genel başkan yardımcısı: Konfederasyonun mali ve muhasebe işlerinden, belge ve dosyaların tutulmasından, muhafaza edilmesinden, kamu kurum ve kuruluşlara verilecek bilgi ve belgelerin tanzim edilmesinden, bütçesinin hazırlanmasından ve mevzuata uygun uygulanmasından, hesaplarının iç ve dış denetime karşı her an hazır tutulmasından, dönem içi, dönem sonu geçici ve kesin bilançonun, gelir ve gider tablosunun, mizanların, mali raporların yönetim kuruluna ve genel kurula sunulmasından, gelirlerin toplanmasından, aidatlarını ödemeyen üyelere gerekli yasal uyarıların yapılmasından, harcamaların bütçe esasına göre yapılmasından, vergi, harç, sigorta primlerinin zamanında ödenmesinden, eğitim alanlarının, çalışma birimlerinin; kamp, kurs ve diğer faaliyetlerinde kullanılacak araç, gereç, temizlik, kırtasiye vb. malzemelerin usulüne uygun alınmasından yönetim adına sorumludur.
f) Kamp, kurs, gezi faaliyetleri genel başkan yardımcısı:
1- Yurt içi, yurt dışı kamp, kurs, seminer, gezi ve doğa yürüyüşlerinin planlanması ve uygulanmasından, 
2- Ulusal ve uluslararası izcilik ve gençlik faaliyetlerinin,  projelerinin hazırlanarak, uygulanmasından,
3- İzci liderleri, yetişkinler, gençler ve dezavantajlıların gelişimi için projelerin hazırlanması ve uygulanmasından,
4-İzcilik ve gençlik şöleni, çeşitli yarışmaların düzenlenmesinden, 
5-Çevre koruma, araştırma ve inceleme projelerinin hazırlanmasından ve uygulanmasından sorumludur.
g) Eğitim, kültür, sosyal faaliyetler genel başkan yardımcısı:
1-Konfederasyonun eğitim, kültür ve sosyal faaliyetlerinin plan ve programlarının hazırlanmasından,
panel, konferans, açık oturum, forum, söyleşi, çalıştay faaliyetlerinin yapılmasından,
2- Çocuklar, gençler ve dezavantajlılar için sinema, tiyatro, resim, müzik, makale, hikâye, kısa film, fotoğraf, sergi, kermes vb. alanlarda etkinliklerin düzenlenmesinden ve derece alanların ödüllendirilmesinden,
3- Konfederasyona ait kitap, dergi, görsel, işitsel, dijital vb. yayınların çıkartılmasından, kütüphane ve dokümantasyon merkezinin oluşturulmasından,
4- İzci liderleri, yetişkinler, gençler ve dezavantajlı bireyler için sosyal projelere öncülük edilmesinden; bireylerin yaş seviyelerine uygun aidiyet duyguları ile sosyal ve kültürel davranışlarının geliştirilmesinden,
5-Üyeler arasında birlik, beraberlik, dayanışma ve kaynaşmayı sağlamak amacıyla sosyal, kültürel organizasyonların planlanmasından ve uygulanmasından sorumludur.
ğ) Örgütlenme, hukuk işleri genel başkan yardımcısı: 
1- Konfederasyon genel kurulunun düzenli ve zamanında yapılmasından,
2- İllerde kurulmuş bulunan federasyonların konfederasyona üyeliğini ve izcilik ve gençlik derneği bulunmayan illerde kuruluş çalışmalarının yapılmasından veya destek verilmesinden,
3- Üyelik için başvuran federasyonların üyelik şartlarının veya üyelikten çıkma taleplerini inceleyerek yönetim kuruluna sunulmasından; üyeliğe kabul edilen veya üyelikten çıkarılanların kayıtlarının tutulmasından,
4- Eğitim alanlarında yapılan faaliyetlerin kayıt işleri ile izci liderleri sicil defteri, ödül kayıt defteri, nişan ve madalya kayıt defterinin tutulmasından, ödül, nişan ve madalya törenlerinin organizasyonundan,
5- Konfederasyonun yurt içinde ve yurt dışında dernekler ve temsilcilikler aracılığı ile örgütlenmesinden,
6- Federasyonların, derneklerin, temsilciliklerin, izci liderlerinin, ünitelerin karşılaştıkları sorunların çözümü için hukuksal destek verilmesinden, iç tüzük ve yönergelerin hazırlanmasından sorumludur. 
h) Ulusal ve uluslararası ilişkiler genel başkan yardımcısı:
1- Konfederasyonun uluslararası kuruluşlarla olan ilişkilerinin yürütülmesinden, ülkemizde yapılacak uluslararası organizasyonların düzenlenmesinden,
2- Konfederasyonun geliştirilmesinde destek olabilecek kişi kurum ve kuruluşlarla Konfederasyon adına görüşmelerin yapılmasından,
3- İzcilik ve gençlik faaliyetleriyle ilgili yurt içinde ve yurt dışındaki izcilik gündeminin takip edilmesinden,
4-Dünyadaki izcilik gelişmeleri, uygulamaları hakkında yönetim kuruluna bilgi verilmesinden sorumludur. 
ı) Medya ve halkla ilişkiler genel başkan yardımcısı:
1-Konfederasyonun medya, basın, yayın, haberleşme, halkla ilişkiler ile ulusal ve uluslararası, ilişkilerinin düzenlenmesinden, yönetim kurulunun basınla paylaşmak istediği konular hakkında basına bilgi verilmesinden,
2-Konfederasyon faaliyetlerinin basın, yayın yoluyla tanıtılmasından, gazete, bülten, broşür,  izcilik, gençlik ve çevre ile ilgili kitapların çıkartılmasından, dağıtılmasından,  basın bildirisi hazırlanmasından,
3-Bilişim teknolojileri, internet, basılı, görsel ve işitsel alanlarda yayın yapan yerel, ulusal ve uluslararası medya organları ile ilişkiler kurulmasından,
4- Konfederasyonun Web sayfasının düzenlenmesinden, dokümantasyon merkezinin oluşturulmasından, bilgi, belge, haber, fotoğraf, görüntü verilerinin toplanmasından, 
5-İzcilik, gençlik ve dezavantajlıların faaliyetleri hakkında halkın duyarlılığının artırılması için gerekli çalışmaların yapılmasından sorumludur. 
i) Projeler, çevre ve sağlık işleri genel başkan yardımcısı: 
1- Konfederasyonun büyümesi ve gelişmesi için bilgiye dayalı sistematik olarak planların yapılmasından,
2-İzcilik ve gençlik alanında değişiklikleri ve gelişmeleri izleyerek ve bu konuda proje hazırlanmasından,
3-Çevre bilinci, doğa kültürü, tabiattaki canlılar, tarihi yerler hakkında çalışmaların yapılmasından,
4-Çocukların, gençlerin, yetişkinlerin sağlığımız için gerekli olan çalışmaların yapılmasından sorumludur. 
j) Ar-ge, tesisler ve taşınırlar genel başkan yardımcısı:
1- Konfederasyonun yenilikçilik yoluyla büyümesi ve gelişmesi için araştırma geliştirme ile üyelerin bilim ve teknolojiden mümkün olduğunca faydalanmaları için çalışmaların yapılmasından,
2- Konfederasyonun ar-ge ve istatistiklerinin hazırlanmasından, eğitim, bilim ve teknolojinin gelişmesini sağlayacak yeni bilgileri elde etmek veya mevcut bilgilerle yeni malzeme, ürün ve araçların üretilmesinden,
3- Konfederasyon adına alınan veya kiralanan taşınmazların, iktisadi ve ticari işletmelerin, izci evi, spor, sosyal ve kültürel tesislerinden kiralama, kiraya verme gibi benzer iş ve işlerin yapılmasından, 
4-Taşınır ve taşınmazların kayıtlarının mevzuatlara uygun tutulmasından, amacına uygun kullanılmasından, işletilmesinden, bakım ve onarımlarının yaptırılmasından,  
5- Taşınır ve taşınmazların yılsonunda usulüne uygun sayım döküm işlerinin yapılmasından sorumludur. 

Denetim kurulu görev ve yetkileri
Madde 15- Denetim kurulu: Genel kurul tarafından 3 yıllık dönem için seçilen 5 asıl ve 5 yedek üyeden oluşur. Üyeler, ilk 3 iş gününde toplanarak başkan, başkan yardımcısı, yazman ve 2 üye olarak görev alırlar. Kurul üyeliğinden istifa edenin yerine oy sırasına göre yedek üye çağrılır. Konfederasyon tüzüğünde gösterilen amacın gerçekleştirilmesi için belirtilen çalışmaların yapılıp, yapılmadığını, defterlerin, hesap ve kayıtların mevzuatlara uygun olarak tutulup tutulmadığını denetler. Kurul, yılda bir kez denetim yapar ve denetim raporunu yönetim kuruluna ve genel kurula sunar. Gerekli hallerde genel kurulu toplantıya çağırmakla sorumlu ve yetkilidir.

Disiplin kurulu, görev ve yetkileri
Madde 16- a) Disiplin kurulu: 
1-Genel kurul tarafından 3 yıllık dönem için; 5 asıl ve 5 yedek üye olarak seçilirler. 
2-Üyeler 3 iş günü içinde toplanarak başkan, başkan yardımcı, yazman ve 2 üye olarak görev alırlar. 
3-Kurul üyeliğinden ayrılanın yerine aldıkları oy sırasına göre birinci sıradaki yedek üye çağırılır. 
b) Disiplin kurulunun görev ve yetkileri:
1- Disiplin Kurulu; yönetim kurulunun çağrısıyla salt çoğunlukla toplanır, kararlar oy çokluğuyla alınır.
2- Kurul, verilen inceleme, soruşturma konularını en geç 30 gün içinde sonuçlandırır.
3- Kurul, 30 günde sonuçlanmayan konular için 3 defadan fazla olmamak üzere birer ay süreler kullanabilir. 
4- Kurul, ilgilinin savunmasını aldıktan, tüm kanıtları değerlendirdikten sonra karar verir.
5- Kurul, kararın kanıtlarını da ayrıntılı gösteren dosyaların sonuç raporunu yönetim kuruluna sunar. 
6- Kurul, yönetim kurulu üyeleriyle ilgili konulara öncelik verir, ilgili kurul üyesi bu toplantılara katılamaz.
7- Kurul, yöneticiler ile federasyonlar hakkında; uyarı, kınama, üyelikten çıkarma, cezası verebilir.
8- Üyelikten çıkarma ile ilgili kararlar olağan ve olağanüstü genel kurul onayına sunularak kesinleşir.
9- Yönetim Kurulunun vermiş olduğu cezalara ilgilinin genel kurulda itiraz hakkı vardır.

Konfederasyon yardımcı kurulları, çalışma birimleri, komisyonlar, komiteler
Madde 17- Konfederasyon yönetim kurulu, amaçlarının gerçekleşmesi için Danışma kurulu, Onur kurulu ile gerekli hallerde hukuk, araştırma, planlama ve geliştirme, çevre, ekonomi, dış ilişkiler  vb. konularda çalışma birimleri, kurullar, komisyonlar ve komiteler kurabilir. Konfederasyonda; eğitim faaliyet birliğinin sağlanması için Federasyon yönetim kurullarının ortak kararıyla Konfederasyon Program ve Eğitim Kurulu kurulabilir.

Danışma kurulu, görevleri ve toplanma şekli
Madde 18- Danışma kurulu:  Yönetim kurulu, Denetim kurulu, Disiplin kurulu, Danışma kurulu, Onur kurulu, Program ve Eğitim Kurulu asıl üyeleri ile üye Federasyonların başkan ve genel sekreterlerinden oluşur, danışma kurulunun yedek üyesi yoktur. Danışma kurulu toplantılarına Genel başkan başkanlık eder, toplantının sekretaryasını Genel sekreter tutar. Konfederasyon yönetim kurulu, gerekli hallerde Danışma kurulunu toplayabilir, toplantılarda federasyonlardan, yönetim kurulu üyelerinden, delegelerden gelen görüş ve her türlü önerileri görüşür. Danışma Kurulu toplantısının yapılabilmesi için yapılacak çağrı yeterli olup, toplantıda çoğunluk aranmaz,  kurulda kararlar açık oyla alınır ve alınan bu kararlar tavsiye niteliğindedir. Danışma Kurulu, toplantılarına alan uzmanları ile teknik yetkinliği olan kişileri de çağırabilir.

Onur kurulunun oluşumu, toplanma şekli, görevleri
Madde 19- Onur kurulu; Konfederasyona hizmetleri geçmiş kişiler arasından yönetim kurulu tarafından 3 yıllık dönem için seçilmiş 5 asıl üyeden oluşur. Kurul üyeleri kendi aralarından başkan, başkan yardımcı, yazman ve 2 üye seklinde görev dağılımı yaparlar. Kurul, yönetim kurulunun çağrısı veya kendi programları gereğince belirli zamanlarda toplanır. Kurul, konfederasyonun gelişmesi, ilerlemesi, üyeler arasında sevgi, saygı ve dostluk anlayışı içeren düşünce, yöntem ve kurallar üzerinde çalışmalar yapar. Kurul, örgütlenme sekreterinden hizmet desteği alır, bazı çalışmaları ortak yaparlar. Kurul, izci liderleri ödülleri ile çalışmalarında örnek davranış gösteren, sosyal ve kültürel etkinliklere katılanlara onur belgesi ve ödüller verilmesi ve ödül töreni düzenlenmesi hususunda yönetim kuruluna teklifte bulunur.  Yönetim Kurulu, gerekli hallerde Onur kurulunu toplantıya çağırabilir, gerektiğinde konfederasyon tüzüğünde belirtilen konularda görev verebilir.

Program eğitim kurulu, komisyonlar, çalışma birimleri, gruplar ve komisyonlar
Madde 20- a) Program eğitim kurulu: Federasyonların ortak kararı ile kurulması halinde; Konfederasyonun yönetim kurulu tarafından 3 yıllık dönem için seçilmiş üyelerden oluşur. Program eğitim kurulu eğitim alanlarında yapılacak çalışmaları planlayan, programları hazırlayan komisyonlardan oluşur. Program eğitim kuruluna genel başkan veya genel başkan vekili başkanlık eder.
1-İzcilik komisyonları: İzcilik çalışma komisyonlarına; 3 ve 4 tahta işaretli eğitimci liderler arasından
seçilen liderler ile seçilmiş 4 Merkez önderinden oluşur. Bu komisyonlara WB işaretli asistan liderler de seçilebilir. Program eğitim kurulu içindeki komisyonların üye sayısı yönetim kurulu tarafından belirlenir. Program eğitim kurulunda; küçük izci, İzci, ergin izci, Ergenç (yetişkin) izci, deniz ve hava izcilik komisyonları bulunur. 
2-Gençlik program eğitim komisyonu: Gençlik lideri, gençlik eğitmeni ile bu alanda uzman kişilerden oluşur. Gençlik faaliyetlerine destek amaçlı gençlik projeleri, faaliyetleri bu komisyonda değerlendirilir.
3-Engelliler program eğitim komisyonu: Engelliler ve dezavantajlılar alanında uzman kişilerden oluşur.
Çalışma birimleri, komisyonlar ve komiteler: Yönetim Kurulu kararı ve eğitim alanlarının özelliğine
göre; hukuk, sağlık, araştırma, planlama, geliştirme, çevre, ekonomi, dezavantajlı bireyler, afet acil, arama kurtarma, amatör telsizcilik gibi konularda çalışma birimleri, komisyonlar ve komiteler kurabilir. Bu komisyonlara, çalışma birimlerine, komitelere; eğitim alanının özelliğine göre alan uzmanı, eğitim bilimci, sağlıkçı, hukukçu vb. uzman kişiler yönetim kurulu tarafından görevlendirilir. Çalışma birimleri, komisyonlar ve komitelerin çalışma usul ve esasları yönetim kurulunun çıkardığı iç tüzük veya talimatla belirlenir.

Eğitim faaliyetleri, kamplar, kurslar, seminerler, geziler ve yürüyüşler
Madde 21- Konfederasyonun sorumluluğunda; Federasyonlar arasında yapılan işbirliği ile izcilik, gençlik ve dezavantajlı bireyler alanlarında programlı yapılan eğitim faaliyetleridir. Eğitim faaliyetleri; kamplar, kurslar, seminerler, yürüyüşler, geziler, sosyal, kültürel etkinliklerdir. Faaliyetlerin nasıl yapılacağı iç tüzük veya yönerge ile belirlenir.
Kamplar: Kamplar özelliğine göre teması, süresi ve programı önceden belli uygulamalı faaliyetlerdir.
Kamplar hafta sonlarında, tatil günlerinde ve yaz tatillerinde yapılır. İzcilik metot ve prensipleri doğrultusunda izci ünitelerinin, izci gruplarının yıl içinde yaptıkları izcilik çalışmalarını uygulamaya dönüştürdükleri; arkadaşlık, ilişkilerinin geliştirildiği, birlikte yaşama alışkanlıkları kazandıkları alanlardır. Kamplar; ünite kampları, ihtisas kampları, grup kampları, mahalli kamplar, bölgesel kamplar, ulusal kamplar, uluslararası kamplar ve dünya jamboree'sidir. Dezavantajlı çocuk ve gençler için özel kamplar da planlanır ve uygulanır.
b) Kurslar: Lider eğitimcileri eğitimi, izcilik uzmanlıkları, kamp yöneticiliği, uluslararası gezi, kamp liderliği, izci liderliği (kara, deniz, hava), liderlik branş, gençlik lideri,  izcilik tanıtımı, izcilik gönüllüsü, lider gelişim, ilk yardım, el becerileri, müzik, drama, satranç, doğal afet, halk oyunları, kültür sanat vb. kurs faaliyetleridir.
c) Seminerler: İzcilik eğitimi, izcilik tanıtımı, kişisel gelişim, insan hakları, çevrecilik, doğa eğitimi, halk sağlığı, kültür, edebiyat, vb. alanlarda verilen seminer faaliyetleridir.
ç) Geziler, yürüyüşler vb. aktiviteler: Çevre, doğa ile tarihi, kültürel yerlerde yapılan faaliyetlerdir.

İzci andı, türesi, temel prensipleri, selam, parola, metot, işaret, kıyafet ve teçhizatları
Madde 22- Konfederasyonun izcilik faaliyetlerinde; izci ünitelerinde, izci andı, izci türesi, izcilik temel prensipleri, izci selamı, izci parolası, izcilik metodu, izcilik işaretleri, iç tüzük veya talimatla belirlenmiş izci üniformasını ve teçhizatlarını kullanırlar. İzci liderleri katılacağı izcilik faaliyetinin özelliğine ve bağlı bulunacağı izcilik teşkilatının izci kıyafetini giyer, belirlenmiş işaret ve armaları takar ve kullanırlar. İzci liderlerinin ve izcilerin almış oldukları işaretler, madalyalar, izcilik çalışmalarındaki hizmetlerinin bilgi seviyeleri göstergesidir. 


Tutulacak defterler
Madde 23-Konfederasyon; federasyonlar, dernekler ve üyelere verdiği ödül, nişan ve madalya kayıtlarının işlendiği defterleri tutar. Bu defterler demirbaş niteliğindedir.
a) İzci liderleri sicil defteri: Konfederasyon, federasyon ve bağlı bulunan her dernek üyesi izci liderinin katıldığı kurs, seminer ve faaliyetlerin yazıldığı, verilen görevlerin işlendiği defterdir. 
b) Ödül, nişan ve madalya kayıt defteri: Konfederasyon; federasyonlar, dernekler ve izci liderlerine, izciliğe hizmetlerde bulunanlara verilen; üyelik, katılım, teşekkür, başarı ve onur belgeleri, plaketler ile izci liderlerinin onuncu, yirminci, otuzuncu kırkıncı, ellinci ve üstün uzun hizmet, iyi hizmet, teşekkür, hayat kurtarma, üstün başarı, nişan, izci kahramanları, şükran madalyaları beratlarının kayıt edildiği defterdir.  

Personel çalıştırma zorunluluğu
Madde 24- Konfederasyon; İhtiyaca göre eğitim alanları, program eğitim kurulları, alt kurullar, çalışma birimleri, komisyonlar ve komitelerde uzman personel çalıştırabilir. Çalışanların yapacağı görevle ilgili geçerli uzmanlık belgelerinin olması yeterlidir. Konfederasyon, hizmet ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için tam zamanlı, yarı zamanlı ya da hizmetin gerektirdiği süre kadar personel çalıştırabilir. Temizlik, eğitim, program ve uzmanlık gerektiren konularda hizmet satın alabilir. Bunların ücreti iktisadi işletme veya bütçe gelirlerinden ödenir. 

Gelir kaynakları
Madde 25- Konfederasyonun gelirleri:
a) Konfederasyon genel kurulunda belirlenen üye federasyonlardan alınan üyelik giriş ve yıllık aidatlar,
b) Konfederasyonca yapılacak kamp, kurs, gezi, proje, piyango, eğlence, konser, yarışma, konferans gibi sosyal ve kültürel faaliyetlerden artan miktarlar.
c) Mal varlıklarından elde edilen gelirler ile gerçek ve tüzel kişilerin yapacakları bağış ve yardımlar. 
ç) Sponsorluk ve banka faiz gelirleri.
d) Konfederasyonun gelir temini için yasal yaptığı ticari faaliyetlerden elde ettiği gelirler.
e) Yardım toplama hakkındaki mevzuatlara uygun toplanacak bağışlar, yardımlar ve diğer gelirler.

Tutulacak defterlerde, defter tutma esas ve usulleri 
Madde 26- a) Defter tutma esasları ve usulleri:
1-Konfederasyon, işletme hesabı esasına göre defter tutar. Yıllık brüt geliri Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen miktarı aşması durumunda hesap döneminden başlayarak bilanço esasına göre defter tutulur.
2-Bilanço esasına geçilmesi durumunda, üst üste iki hesap döneminde yukarıda belirtilen haddin altına düşülürse, takip eden yıldan itibaren işletme hesabı esasına dönülebilir.
3-Yönetim Kurulu kararı ile belirtilen miktara bağlı kalmadan da bilanço esasına göre defter tutulabilir.
4-Konfederasyonun ticari işletme açması durumunda, bu ticari işletmeler ayrıca VUK’ na göre defter tutar.
5-Konfederasyonun defter ve kayıtları Dernekler Yönetmeliğine uygun usul ve esaslara göre tutulur.
b) İşletme hesabı esasına göre tutulacak defterler ve uyulacak esaslar:
1- Karar defteri: Yönetim Kurulu kararları tarih ve numara sırasıyla yazılır, kararlar üyelerce imzalanır.
2- Üye kayıt defteri: Federasyona üye olarak girenlerin kimlik bilgileri, federasyona giriş ve çıkış tarihleri bu deftere işlenir. Üyelerin ödedikleri giriş ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenebilir.
3- Evrak kayıt defteri: Gelen, giden evraklar; tarih, sıra numarası ile kaydedilir. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalanır. Elektronik posta yoluyla gelen veya giden evrakların çıktısı alınarak saklanır.
4- İşletme hesabı defteri: Federasyon adına alınan gelirler ve giderler, düzenli olarak bu deftere işlenir.
c) Bilanço esasında tutulacak defterler ve uyulacak esaslar:
1-Yukarıda yer alan (a) bendinin 1, 2, 3. Sırada kayıtlı defterler bilanço esasında da tutulan defterlerdir. 
2-Yevmiye Defteri ve Büyük Defter: Bu defteri tutulma usulü VUK’ nun; Maliye bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esasına göre yapılır.
ç) Defterlerin tasdik edilmesi: Konfederasyon elektronik ortamda tutulacak defterler hariç olmak üzere, bunları kullanmaya başlamadan önce il müdürlüğüne veya notere tasdik ettirir. Bu defterlerin kullanılmasına sayfaları bitene kadar devam edilir ve defterlerin ara tasdiki yapılmaz. Ancak, Yevmiye Defteri kullanılacağı yıldan önce gelen son ayda, her yıl yeniden tasdik ettirilir. Büyük Defterin onaylatılması zorunlu değildir.   Tasdik edilen her defter için ayrı bir tasdik numarası verilir. Konfederasyonun adı, kütük numarası, yerleşim yeri, defterin türü, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tasdik tarihi, tasdik numarası, tasdiki yapan makamın resmi mühür ve imzasını içeren ve şekli (Ek-11)’de belirtilen, elektronik ortamda tutulan Tasdik Şerhi Formu doldurulup defterin ilk sayfasına yapıştırılarak köşeleri tasdiki yapan makam tarafından mühürlenir. Defterin son sayfası, defterin kaç sayfadan ibaret olduğu, tasdik tarihi ve numarası belirtilerek tasdik makamı tarafından mühürlenir ve imzalanır.
d) Gelir tablosu ve bilanço düzenlenmesi: İşletme hesabı esasına göre kayıt tutulması durumunda yılsonu 31 Aralık’ta; Dernekler Yönetmeliği’nde belirtilen İşletme Hesabı Tablosu düzenlenir. Bilanço esasına göre defter tutulması durumunda ise, yılsonlarında 31 Aralık’ta; Maliye Bakanlığınca yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğlerini esas alarak bilanço ve gelir tablosu düzenlenir.

Gelir ve gider işlemleri
Madde 27- a) Gelir ve gider belgeleri:
1- Konfederasyon gelirleri, Dernekler Yönetmeliğinde belirtilen Alındı belgesi ile tahsil edilir. 
2- Gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
3- Giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak konfederasyonun, Gelir Vergisi Kanunu’nun 94’üncü maddesi kapsamında bulunan ödemeleri için Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre gider pusulası, bu kapsamda da bulunmayan ödemeler için Gider makbuzu veya Banka hesap belgesi harcama belgesi olarak kullanılır.
4- Konfederasyon tarafından kişi, kurum veya kuruluşlara yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri, Ayni yardım teslim belgesi ile yapılır. Kişi, kurum veya kuruluşlar tarafından konfederasyona yapılacak bedelsiz mal ve hizmet teslimleri ise Ayni bağış alındı belgesi ile kabul edilir.
5- Bu belgeler; Dernekler Yönetmeliği’ndeki esaslara uygun biçim ve ebatta, seri ve sıra numarası taşıyan, kendinden karbonlu elli asıl ve elli koçan yaprağından meydana gelen ciltler şeklinde bastırılır. Form veya sürekli form şeklinde bastırılacak belgelerin, belirtilen nitelikte olması zorunludur.
b) Alındı belgeleri: Konfederasyon gelirlerinin tahsilinde kullanılacak Alındı belgeleri, Dernekler Yönetmeliği’nde gösterilen biçim ve ebatta, yönetim kurulu kararıyla matbaaya bastırılır. Alındı belgelerinin bastırılması ve kontrolü, matbaadan teslim alınması, deftere kaydedilmesi, eski ve yeni saymanlar arasında devir teslimi ve alındı belgesi ile Konfederasyon adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler tarafından bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
c) Yetki belgesi: Yönetim Kurulu asıl üyeleri yetki belgesi olmadan gelir tahsil edebilir. Yönetim kurulu
hariç, gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresi de belirtilmek suretiyle, yönetim kurulu kararı ile tespit edilir. Yetki belgelerinin süresi yönetim kurulu tarafından en çok bir yıl olarak belirlenir. Gelir toplama yetkisi mevzuata uygun yönetim kurulu kararı ile belirlenir ve her zaman iptal edilebilir.
ç) Gelir ve gider belgelerinin saklama süresi: Defterler hariç olmak üzere, konfederasyon tarafından kullanılan alındı belgeleri, harcama belgeleri ve diğer belgeler özel kanunlarda belirtilen süreler saklı kalmak üzere, kaydedildikleri defterlerdeki sayı ve tarih düzenine uygun olarak 5 yıl süreyle saklanır.

Beyanname verilmesi ve bildirim yükümlülüğü
Madde 28- a) Beyanname verilmesi: Konfederasyonun, bir önceki yıla ait faaliyetleri ile gelir ve gider işlemlerinin yılsonu itibarıyla sonuçlarına ilişkin “Konfederasyon beyannamesi” konfederasyon yönetim kurulu tarafından doldurularak, yılının ilk dört ayı içinde konfederasyon başkanı tarafından mülki idare amirliğine verilir.
b) Genel kurul sonuç bildirimi: Olağan veya olağanüstü genel kurul toplantılarını izleyen otuz gün içinde, yönetim ve denetim kurulları ile diğer organlara seçilen asıl ve yedek üyeleri içeren ve Ek-3’te yer alan Genel Kurul Sonuç Bildirimi mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul toplantısında tüzük değişikliği yapılması halinde; genel kurul toplantı tutanağı, tüzüğün değişen maddelerinin eski ve yeni şekli, her sayfası yönetim kurulu üyelerinin salt çoğunluğunca imzalanmış dernek tüzüğünün son şekli, bu fıkrada belirtilen süre içinde mülki idare amirliğine verilir. Genel kurul sonuç bildirimleri, dernek yönetim kurulu tarafından yetki verilen bir yönetim kurulu üyesi tarafından da yapılabilir. Bildirimin yapılmamasından yönetim kurulu başkanı sorumludur
Genel kurul sonuç bildirimi ve eklerinin mevzuata uygunluğu sivil toplumla ilişkiler birimlerince incelenir. Varsa, eksiklerin veya hataların giderilmesi ilgili derneklerden istenir. Eksiklik ve hataların giderilmemesi veya konusu suç teşkil eden fiillerin tespit edilmesi halinde gerekli yasal işlem yapılır.
c) Taşınmazların bildirilmesi: Taşınmaz tapu tescilinden 30 gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir.
ç) Yurt dışından yardım alma bildirimi: Konfederasyon tarafından, yurt dışından yardım alınması halinde yardım alınmadan önce, Yurt dışından yardım alma bildirimi doldurup mülki idare amirliğine bildirilir. Nakdi yardımların bankalar aracılığıyla alınması, kullanılmadan önce bildirim şartının yerine getirilmesi zorunludur.
d) Değişikliklerin bildirilmesi: Konfederasyonun yerleşimi ile konfederasyon organlarında meydana gelen değişiklikler, değişikliği izleyen 30 gün içinde mülki idare amirliğine bildirilir. Tüzük değişikliğinin yapıldığı genel kuruldan 30 otuz gün içinde, genel kurul sonuç bildirimi mülki idare amirliğine bildirilir.

Konfederasyonun iç denetimi
Madde 29- Konfederasyon iç denetimi; genel kurul, yönetim kurulu veya denetim kurulu tarafından yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Bu denetimler, denetim kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Denetim kurulu; yıl da en az bir defa konfederasyonun denetimini yapar.

Konfederasyonun borçlanma usulleri
Madde 30- Konfederasyon; amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma, federasyonun gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve konfederasyonu ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.

Tüzük değişikliğinin yapılma şekli
Madde 31- Tüzük değişikliği; genel kurula katılan üyelerin açık oylama ile alacakları kararla yapılabilir. Genel kurulda tüzük değişikliği için genel kurula katılma hakkı bulunan tüm üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.

Konfederasyonun feshi ve mal varlığının tasfiye şekli
Madde 32- a) Konfederasyonun feshi: 
Genel kurul, her zaman konfederasyonun feshine karar verebilir. Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılan üyelerin 2/3 çoğunluğunun açık oylarıyla yapılması gerekir. Çoğunluk sağlanamaması, toplantının ertelenmesi durumunda 2’nci toplantıda çoğunluk aranmaz, katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
b) Tasfiye işlemleri:
1- Genel kurul fesih kararı verdiğinde; konfederasyonun para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak konfederasyonun para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir.
2- Fesih işlemlerine genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona ermesinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır, bu süresi içinde adı “Tasfiye Halinde Tüm İzcilik ve Gençlik Konfederasyonu” ibaresi kullanılır.
3- Tasfiye Kurulu, önce konfederasyonun hesaplarını inceler, inceleme esnasında konfederasyona ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. 
4-Tasfiye işlemleri sırasında konfederasyonun borçları varsa, malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir, alacaklı olması durumunda ise alacakları tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları, genel kurulda belirlenen yere devredilir, devredilecek yer belirlenmemişse Konfederasyonun bulunduğu ildeki amacına en uygun üye federasyon veya derneklere devredilir.
5- Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idarelerin haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
6- Konfederasyonun para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile konfederasyon merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
7- Konfederasyonun defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.

Konfederasyonun temsilcilik açması
Madde 33-Konfederasyon açacağı temsilciliğin adresi, yönetim kurulunca görevlendirilen kişi tarafından o yerin mülkî idare amirliğine yazılı olarak bildirilir. Temsilciliğin giderleri konfederasyon bütçesinden ödenir. Temsilcilik, konfederasyon genel kurulunda temsil edilmez.

Hüküm eksikliği 
Madde 34- Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanunu ve bu Kanunlara atfen çıkartılmış, Dernekler Yönetmeliği ile ilgili mevzuatın hükümleri uygulanır.

Konfederasyonun kurucu dernekleri
Madde 35- Tüm İzcilik ve Gençlik Konfederasyonu; aşağıda isimleri yazılı Federasyonlar tarafından kurulmuştur.  
     
KONFEDERASYONUN KURUCU FEDERASYONLARI
S.NO KÜTÜK NO FEDERASYONUN  ADI                                                                        ADRESİ MERKEZİ
01 06-144-083 TÜM İZCİLER FEDERASYONU  FİDANLIK MAH IŞIK AP. NO. 24/11 ÇANKAYA-ANKARA
02 38-021-061      KAPODOKYA İZCİLİK VE GENÇLİK KULÜPLERİ FEDERASYONU GESİ FATİH MAH. 2356 SOK. C BLOK MELİKGAZİ KAYSERİ
03 06-147- 103 BAĞIMSIZ İZCİLER FEDERASYONU FİDANLIK MAH IŞIK AP. NO. 24/11 ÇANKAYA-ANKARA


TÜM İZCİLİK VE GENÇLİK KONFEDERASYONU’NUN KURUCU YÖNETİM KURULU ÜYELERİ  
  
     
S.N: ADI SOYADI GÖREVİ
01 DURAN YURDUNGÜZELİ KURUCU GENEL BAŞKAN
02 ZİYA KORUÇ GENEL BAŞKAN VEKİLİ
03 HAYDAR RAYMAN GENEL BAŞKAN VEKİLİ
04 NEZAHAT GÖK GENEL BAŞKAN VEKİLİ
05 ZEYNEP SARIKAVAK GENEL SEKRETER
06 SERAP ŞALA GENEL BAŞKAN YARDIMCISI   (Mali işler )
07 S. MERİH ÇOPUR GENEL BAŞKAN YARDIMCISI(Kamp, kurs, gezi faaliyetleri)
08 TURGAY YARBASAN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI(Eğitim, kültür, sosyal faaliyetler
09 GÜNER ALTUN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI  (Örgütlenme, hukuk işleri)
10 HAKKI ÇAMUR GENEL BAŞKAN YARDIMCISI (Ulusal ve uluslararası ilişkiler)
11 ALPARSLAN GERÇEL                               GENEL BAŞKAN YARDIMCISI  (Medya ve halkla ilişkiler)
12 UFUK ELKAMA GENEL BAŞKAN YARDIMCISI (Projeler, çevre ve sağlık işleri)
13 HACI ŞAHİN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI  (Ar-ge, tesisler-taşınırlar)